Taulukkolaskentaohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gnumeric-taulukkolaskentaohjelma

Taulukkolaskentaohjelma on tietokoneohjelma, joka on tarkoitettu numeerisen datan käsittelyyn. Ennen henkilökohtaisten tietokoneiden yleistymistä suuret numeeriset laskutoimitukset piti suorittaa keskustietokoneilla (päätteiden kautta), mikäli teknisten taskulaskinten suorituskyky ei riittänyt. Mikrotietokoneiden yleistymisen myötä teknisten laskinten rajoituksia voitiin korvata ohjelmoimalla itse BASIC:lla tarvittavat laskukaavat. Mikrotietokoneenkin muisti oli suuri verrattuna saman aikakauden teknisiin taskulaskimiin.lähde?

Taulukkolaskentaohjelmien, kuten VisiCalcin, MultiPlanin ja Lotus 1-2-3:n yleistyminen poisti tarpeen oppia BASIC:ia tai Pascalia ohjelmointikielenä laajojen laskutoimitusten suorittamiseksi itse. lähde?

Henkilökohtaisissa mikrotietokoneissa pyörivät taulukkolaskentaohjelmat korvasivat suurten yhtiöiden tiedonkäsittelyosastot minitietokoneineen ja tuottivat parempia tuloksia murto-osalla aiemmasta hinnasta. Taulukkolaskentaohjelmat lyhensivät päiväkausia kestäneet työt muutamaan tuntiin tai koko päivän työn viiteentoista minuuttiin. Kun laskemisesta tuli helppoa, yritykset alkoivat laskea asioita, joista ei ennen pidetty kirjaa ollenkaan. Helppous synnytti velvoitteen: siinä missä ennen oli riittänyt pelkkä arvaus, oli nyt laadittava laskelma. Taulukkolaskentaohjelmien ansiosta tuli myös käytännössä mahdolliseksi luoda skenaarioita, tutkia oletettuja kehityskulkuja ja kokeilla ​​eri vaihtoehtoja. Ne antoivat yrittäjälle mahdollisuuden tehdä kokeiluja yrityksen virtuaalisella mallilla ja valmistautua erilaisiin tulevaisuuksiin. [1]

Taulukkolaskentaohjelmien historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjanpitoa vuodelta 1828.

Ensimmäinen mikrotietokoneelle tehty taulukkolaskentaohjelma oli VisiCalc. Sen jälkeen suosiota saavuttivat MultiPlan ja Lotus 1-2-3, josta kehittyi myöhemmin Symphony-toimisto-ohjelmakokonaisuus ja lopulta Lotus-toimisto-ohjelmisto.lähde?

Kun Microsoft kehitti Windows-käyttöjärjestelmää sen taulukkolaskentaohjelmasta, Microsoft Excelistä, tuli erittäin suosittu. Excelin tiedostoja voidaan käyttää myös monissa muissa taulukkolaskentaohjelmissa.lähde?

Muita suosittuja taulukkolaskentaohjelmia ovat OpenOffice.org:n Calc, Gnome-projektin Gnumeric sekä KDE-projektin KOffice. StarOfficen Calc kuuluu OpenOfficen kehityslinjan varhaisvaiheisiin ja LibreOfficen Calc sen jatkokehitysvaiheisiin.lähde?

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki data on tallennettu kaksiulotteisen taulukon soluihin. Niihin voi numeroarvojen lisäksi ohjelmoida laskukaavoja. Taulukko voi sisältää useita päällekkäisiä arkkeja, ja yksi kaava voi sisältää viittauksia monen arkin soluihin. Lisäksi taulukkolaskentaan liittyy usein kehittyneitä makrokieliä, jotka sallivat monimutkaisten laskuoperaatioiden toteuttamisen. Solujen arvoista voi muodostaa myös kuvaajia: pylväikköjä, piirakoita jne.lähde?

Funktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia funktioita: Summa, erotus, tulo, pii, jakolasku ja keskiarvo. Calc taulukkolaskennassa vuonna 2012 oli n. 200-300 funktiota joten ne on myös ryhmitelty käytön helpottamiseksi. Makrojen avulla voi rakennella sivulle painikkeita ja ohjelmoida niille tiettyjä toimintoja joka voi esimerkiksi sisältää tietynlaisen leikepöydän käytön kuten, kopioi solualue A5:C8, siirrä se alueelle A4:C7 ja tuhoa solualueen A8-C8 sisältö.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Steven Levy: A Spreadsheet Way of Knowledge Wired. Alunperin julkaistu Harper’s-lehdessä marraskuussa 1984. Julkaistu uudelleen Wired-lehdessä lokakuun 24, 2014.. Viitattu 31.5.2024. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.