Teemasivu:Maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teemasivu: Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut
muokkaa  

Maantieteen teemasivu

A Robinson projection map of Earth
A Robinson projection map of Earth

Tervetuloa maantieteen teemasivulle! Maantiede on tieteenala, joka tutkii Maan pintaa ja maan pinnalla tapahtuvia, sekä ihmisen että luonnon aikaansaamia, ilmiöitä. Täältä löydät Wikipedian maantieteestä kertovaa sisältöä yhdelle sivulle koottuna. Pääset selaamaan artikkeleja Maantiede-luokasta. Jos haluat auttaa, voit täyttää maantiede-aiheisen artikkelitoiveen.

muokkaa  

Artikkelipoiminta

Japanin keisarillinen sinetti.
Japanin keisarillinen sinetti.

Japani (jap. 日本, Nihon tai Nippon, virallisesti 日本国, Nihon koku tai Nippon koku) on saarivaltio Tyynessä valtameressä Itä-Aasiassa. Se sijaitsee Kiinan, Korean tasavallan ja Venäjän itäpuolella, ulottuen pohjoisesta Ohotanmereltä etelään Itä-Kiinan merelle. Maan nimen muodostavat kirjoitusmerkit tarkoittavat "auringon juurta" tai "auringon lähdettä", minkä vuoksi Japania kutsutaan joskus "nousevan auringon maaksi". Japanin pääkaupunki ja suurin kaupunki on Tokio.

Japani koostuu yli 3 000 saaresta, joista suurimmat ovat Honshū, Hokkaidō, Kyūshū ja Shikoku. Valtaosa saarista on vuoristoisia ja monet myös tuliperäisiä; esimerkiksi Japanin korkein vuorenhuippu Fuji on tulivuori. Maan asukasluku on maailman kymmenenneksi suurin, yli 127 miljoonaa henkeä. Suur-Tokion alue, johon kuuluu Tokion kaupunki ja useita ympäröiviä prefektuureja, on maailman suurin metropolialue yli 30 miljoonalla asukkaallaan.

muokkaa  

Kuvapoiminta

muokkaa  

Aihealueet

muokkaa  

Wikiprojektit

muokkaa  

Artikkelitoiveet

muokkaa  

Tiesitkö, että...